Börja Flyga

Vad kul att du vill börja flyga! Det lättaste sättet att komma igång är att kontakta vår ordförande och säga att man är intresserad av att få flyga eller skriva ett mail till info@torsbyflygklubb.se.
Det går oftast mycket snabbt att få till en första flygtur och klubbens medlemmar är mer än villiga att ta med dig upp!

Förutsättningar

Den som ska flyga kan i stor utsträckning bestämma när flygningen ska genomföras. Flygning är dock väderberoende vilket kan kräva anpassning.
Flygplanen har en max tillåten personvikt på 110kg.
Är man längre än 195cm eller har en vikt nära maxvikten kan det bli trångt. Vi rekommenderar den som är i närheten av dessa mått att besöka oss och provsitta planen för att se om en flygning är möjlig.

Grunderna för ett eget certifikat

Läkarintyg

Den första läkarundersökningen skall göras hos en godkänd flygläkare. Se nedan. Läkaren har erforderlig blankett och skickar intyget direkt till Transportstyrelsen. Bär du glasögon skall receptet vara med till läkaren. Kraven är inte extremt höga utan alla med normal hälsa (och ett och annat lyte) kan bli godkända.

Elevtillstånd

Elevtillstånd söker du hos transportstyrelsen. Blankett för ansökan om elevtillstånd finns på transportstyrelsens hemsida.

Teoriböcker

Efter att handlingarna är skickade till Transportstyrelsen är det dags att beställa teoriböckerna. Självklart kan du låna  böcker men vi rekommenderar dig att köpa egna. Man behöver fräscha upp kunskaperna ibland.
Böckerna kan du beställa på Mayas shop, Segelflygförbundet på Ålleberg.
De böcker som du behöver är följande:
Segelflyg – teoribok, Axelsson/Danewid
Du flyger
Flygdagbok för segelflygare
Elevdagbok
Radiotelefoni
Motorseglarkompendium
Om du planerar att flyga konstflyg kan det vara lika bra att beställa ”Avancerad flygning, Calle Olsson” på samma gång. Då slipper du betala dubbel frakt.

Flygläkare.

Carsten Schiborr
Kaplandsgatan 19  Orsa
E-mail: schiborr@gmail.com
Tel: 0702-946666